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Q:  Under the Serve America Act when will the increased Education Award go into effect? 
 
A:  The increased education award will only be available for those positions funded with 2010 
appropriation funds.  
  
 
Q: Can a member serve more hours then the maximum allotted for fundraising and member 
development?   
 
A:  The member may exceed the cap on member development hours but not for fundraising.  See 
details below.   
 

Fundraising Hours:  An AmeriCorps member may spend no more than ten percent of his or her 
originally agreed-upon term of service, as reflected in the member enrollment in the National 
Service Trust, performing fundraising activities, as described in §2520.40. 
 
Member Development:  No more than 20 percent of the aggregate of all AmeriCorps member 
service hours in your program, as reflected in the member enrollments in the National Service 
Trust, may be spent in education and training activities. 

 
 
Q:  Do AmeriCorps programs need to register any new hires (including program staff and 
AmeriCorps members) with the Department of Health and Human Services, Child Support 
Enforcement Division?     
 
A:  Yes, however, only those members that receive a living allowance.  The Federal share of a 
member’s living allowance is not subject to garnishment.  The state/private portion of the living 
allowance is subject to garnishment in Montana for child support.  Under Montana law even though 
members receive a living allowance and not a wage the law does not require it to be considered a 
wage.  Also, see CNCS FAQ C. 18. 
 


